Bir işe girmek için CV’nizi hazırlayacaksınız ve hangi bilgisayar programlarını kullanmayı biliyorsunuz, bunlar nelerdir, bu programları nasıl eklemelisiniz? Bunlarla ilgili cevaplara beraber bakalım..
Bu yazımızda, daha önce deneyimlenmiş özgeçmiş örnekleri kullanarak bilgisayar programlarıyla ilgili pek çok özgeçmiş hazırlama yöntemi hakkında bilgiler edineceğiz.
Artık kaçınılmaz olan bilgi ve teknoloji çağındayız, iyi bir bilgisayar kullanımı bilgisine sahip iş arayanların bilmeyenlere göre çok daha kolay ve fazla iş bulmaları sürpriz olmasa gerek. Dizüstü bilgisayarlar, POS sistemleri, RFID tarayıcıları, cep telefonları vb. gibi bugün neredeyse her iş teknolojisi ile iç içe çalışmamız gerekmekte.
Bu özgeçmiş yazma yazımızda şunları bulabilirsiniz:
- Bilgisayar Kullanma Becerileri Nelerdir? Bilgisayar Programlarını Kullanmayı Bilmek Neden Önemlidir?
- Bilgisayar Beceri Türleri
- Bilgisayar Beceri Yeterlilik Düzeyleri
- Bilgisayar Becerilerini Özgeçmişinize Nerede ve Nasıl Dahil Edersiniz?
- En İyi Bilgisayar Yetenekleri
- Yeni Bilgisayar Becerilerini Edinmenin En Hızlı Yolları
- Bilgisayar Becerileri Nelerdir? Bilgisayar Becerileri Neden Önemlidir?
- Bilgisayar becerileri, bilgisayarları ve teknolojiyi etkin bir şekilde kullanma yeteneğidir.
Çiftçilik, çevre düzenlemesi ve el işleri gibi bilgisayarlar gerektirmeyen işlemler bile artık pazarlama, muhasebe ve rezervasyonlar için teknoloji kullanmaya başladılar.
Her profesyonel pozisyon, donanımdan bilgisayar uygulamalarına kadar belirli teknolojilerin kullanılmasını gerektirir. Aynı şekilde, her profesyonelin farklı seviyelerde yeterliliklere sahip benzersiz bir bilgisayar becerileri seti vardır. İhtiyaç duyulan ve birinin sahip olduğu şeylere mükemmel uyumu bulmak, yeni bir çalışan ararken işe alım yöneticilerinin yegane görevidir. İşe alım müdürü, gerekli tüm bilgisayar becerilerine sahip birini bulabilirse, eğitime çok fazla zaman ve para harcamak zorunda kalmayacaklar, bu da işe alım yatırımlarından daha hızlı geri dönüş alacakları anlamına gelir.
Ancak işe alım yöneticileri, rolleri için gerekli bilgisayar becerilerine sahip olup olmadığınızı nasıl anlayabilir?
Her şeyden önce, işe alma yöneticileri özgeçmişinize bakacaktır. Tipik olarak, işe alım yöneticileri bir özgeçmişi gözden geçirmek için en fazla 6 saniye harcamak ve bu süre içinde bilgisayar becerilerinin olup olmadığını görmek isterler.
Bir iş arayan olarak, her rol için hangi bilgisayar becerilerinin gerekli olduğunu bilmek sizin sorumluluğunuzdadır. Bu bilgisayar becerilerini özgeçmişinize göze çarpan bir şekilde koymak da sizin sorumluluğunuzdadır.
Bilgisayar Beceri Türleri (Özgeçmiş Örnekleri)
Bilgisayar becerileri kategorilere ve yeterlilik seviyelerine ayrılabilir. Bilgisayar becerilerini özgeçmişinize nasıl dahil edeceğinizi öğrenmeden önce temel bilgisayar becerileri kategorilerini keşfedelim ve yeterlilik düzeyinizi değerlendirelim.
Beceri Kategorileri
Bilgisayar becerileri 13 ana kategoriye ayrılabilir.
Yazma – Genellikle klavye kullanarak metin yazma veya girme işlemi.
Fare – Bağımsız bir fare, dokunmatik yüzey veya dokunmatik ekran kullanarak bir işaretçi ile iki boyutlu bir yüzeyde gezinme.
İnternet – İnternette gezinmek ve araştırma yapmak için kullanma.
E-posta – Bir e-posta uygulaması veya tarayıcı kullanarak internet üzerinden diğer kullanıcılarla iletişim kurmak için metin kullanma.
Donanım – Klavyeler, kablolar, ekranlar ve dokunmatik yüzeyler dahil teknolojinin fiziksel öğeleri.
İşletim Sistemleri – Diğer tüm uygulamaları destekleyen kritik, düşük seviyeli yazılımlar.
Kelime İşleme – Metin yazmak ve değiştirmek için Not Defteri veya Word gibi bir metin düzenleme uygulaması kullanma.
Sunumlar – PowerPoint gibi uygulamaları kullanarak ilgi çekici, görsel sunumlar oluşturma.
Grafikler – Görsel öğeler oluşturma ve değiştirme.
Multimedya – Çok yönlü öğeler oluşturmak için ses, görüntü ve video kullanma.
E-tablolar – Sayı ve verileri girmek, düzenlemek, hesaplamak ve değiştirmek için Excel gibi uygulamaları kullanma.
Veri tabanları – Sayıları ve verileri merkezi bir konumda depolama.
Programlama – Yazılım uygulamalarını yazmak, düzenlemek ve değiştirmek için programlama dillerini kullanma
Yeterlilik Seviyeleri
İş piyasasında, bir adayın bilgisayar beceri yeterlilik düzeyini değerlendirmek için kullanılan birçok değerlendirme vardır. En yaygın kullanılanlardan biri de ICAS olarak da bilinen Okullar için Uluslararası Yarışmalar ve Değerlendirmelerdir. ICAS Digital Technologies değerlendirmesi, yukarıdaki teknoloji kategorilerindeki beceri ve bilgileri değerlendirir ve daha sonra A ve H arasında bir harf notu kullanarak yeterlilik düzeyinizi derecelendirir.
Çoğu işe alım yöneticilerinin aşina olduğu derecelendirme sistemi, bilgisayar becerilerinizi temel, temel, orta veya gelişmiş olarak derecelendirmektir. Bu kategorilerin her birini inceleyeceğiz ve her biri için beklenen bilginize örnekler vereceğiz.
Temel Bilgisayar Becerileri
Temel bilgisayar becerileri bir fare kullanmak ve yazı yazabilmektir. Temel bilgisayar becerilerine sahip olmak, çok az bilgisayar deneyimine veya eğitimine sahip olmadığınız anlamına gelir. Bilgisayar yeterliliğinin temel düzeyinde şunları yapabilmeniz gerekir:
- Bir bilgisayarın temel bileşenlerini (klavye, fare, ekran vb.) kullanabilme.
- Menü çubuklarını anlama-bilme.
- Belge oluşturma, kaydetme ve silme.
- Yazdırma işlevini kullanma.
- Simgeleri (ses, internet, video vb.) tanıma.
Temel bilgisayar becerileri
Temel yeterlilik seviyelerinden bir tanesi temel bilgisayar becerileridir. Temel bilgisayar becerilerine sahip olmak, e-posta, kelime işlemci, grafik ve elektronik tabloların temel olarak anlaşılması da dahil olmak üzere az miktarda bilgisayar deneyimi gerektirir. Temel düzeyde bilgisayar yeterliliği gerekir:
- Kelime işlemci uygulaması kullanarak metin yazma, değiştirme ve düzenleme.
- Basit e-tablolar oluşturma ve biçimlendirme.
- Temel sunumlar oluşturma.
- E-postaları nasıl yönlendireceğinizi ve yanıtlayacağınızı bilme.
- İnternetten nasıl arama yapacağınızı, arama sonuçlarını nasıl değerlendireceğinizi ve bilgi indireceğinizi bilme.
Orta Düzey Bilgisayar Becerileri
Orta düzey bilgisayar becerileri temel yeterlilik seviyesi üzerine kuruludur. Orta düzey bilgisayar becerileri, işletim sistemleri, kelime işlemci, grafikler, elektronik tablolar ve veri tabanları hakkında bir miktar bilgiye sahip olmak üzere, daha önceki düzeyde bilgisayar deneyimi gerektirir. Orta düzeyde bilgisayar bilgisi gerekir:
- İşletim sistemlerini anlama-kullanabilme.
- Flash sürücülerin ve bellek kartlarının nasıl kullanılacağını bilme.
- Kelime işlemci uygulamalarına köprü ve tablo eklemeyi bilme.
- Sunumlara nasıl bağlantı ve video ekleneceğini bilme.
- CD, DVD ve mp3 çalarları nasıl kullanacağınızı bilme.
- E-posta kullanırken imzanızı değiştirebilme, spamın ne olduğunu bilme, dosya biçimlerini tanıma.
- Karmaşık sıralama, filtre uygulama ve e-tablolar ve veri tabanlarında farklı görünümler kullanma.
İleri Bilgisayar Becerileri
Son yeterlilik seviyesi ileri bilgisayar becerileridir. Bu aşamada, sözcük işlemlerini, e-postaları, interneti ve e-tabloları tam kapasiteyle kullanabilmelisiniz. Ayrıca temel yazılım geliştirme ve programlama ilkelerini bilmeniz gerekir. İleri düzeyde bilgisayar yeterliliğinde aşağıdakileri yapabilmeniz gerekmektedir:
- Bilgisayar donanım ve yazılım bileşenlerini bilme.
- Kelime işlemci uygulamalarında karmaşık işlemler, biçimlendirme ve tablolar yürütme.
- Multimedya öğelerini sunulara entegre etme.
- E-posta kullanarak dağıtım listeleri oluşturabilme ve gelişmiş dosya aktarımlarını tamamlayabilme.
- “If” ifadeleri oluşturabilme, karmaşık grafikler / grafikler oluşturabilme ve e-tablolarda makrolar ve DÜŞEYARA gibi karmaşık işlevleri kullanabilme.
- Programlama ilke ve kavramları hakkında temel bilgilere sahip olmak.
Bilgisayar Becerilerini Özgeçmişinize Nereye ve Nasıl Ekleyebilirsiniz?
Bilgisayar becerileriniz bir alanda sıkıştırmak yerine tüm özgeçmişinize dahil edilmelisiniz. İşe alım yöneticileri bir özgeçmişi incelerken her bölümü yukarıdan aşağıya doğru tararlar. Bu nedenle bilgisayar becerilerinizi şu 3 ana alana dahil etmek önemlidir: Profesyonel özet, temel beceriler ve deneyim bölümleri.
Mesleki Özet Bölümü
Özgeçmişinizin üst kısmında, başlığın ve iletişim bilgilerinin altında profesyonel bir özet bölümü bulunur. Bu bölüm “Profesyonel Özet” veya “Özet” olarak adlandırılabilir, ancak “Hedef” olarak adlandırılmaktan kaçının. Nesnel bir ifade, eski okul özgeçmiş yazma yaklaşımıdır ve günümüz iş piyasasında nadiren kullanılır.
Mesleki özet bölümünüz 1-3 cümle uzunluğunda olacaktır. Bu, unvanınızı, yılların deneyimini ve sizi ayıran en iyi becerileri içermelidir.
Beceri Bölümü Özeti
Profesyonel özetinizin ardından bir “becerilerin özeti” bölümü gelir. Bu bölüm için alternatif başlıklar “teknik beceriler”, “anahtar beceriler” veya “temel yetkinlikler” olabilir.
Beceri bölümünüz liste şeklinde yazılmalıdır. Eklemek istediğiniz beceri miktarına bağlı olarak, bunları ayrı olarak listeleyebilir veya kategorilere ayırabilirsiniz. İyi bir kural 10 beceri veya daha az olmaktır, 10’dan fazla beceri kategorize edilmelidir.
Deneyim Bölümü
Beceri özetinizden sonra bir deneyim bölümü gelir. Bu bölüm için alternatif başlıklar arasında “mesleki deneyim”, “iş deneyimi” ve “alakalı deneyim” yer almaktadır.
Deneyim bölümü, en son işvereninizi listeleyerek yazılmalıdır. Her profesyonel pozisyon için şirket adını, unvanınızı, çalışma tarihlerinizi ve günlük sorumluluklarınızı detaylandıran 3-5 madde işaretini ekleyin.
Sorumluluklarınızı yazarken, olabildiğince çok bilgisayar becerisi serpin. Bu, her birini nasıl ve nerede kullandığınızı açıklayarak, beceri bölümünüzde listelediğiniz bilgisayar becerilerini doğrular.
Özgeçmişinize Hangi Bilgisayar Becerilerini Eklemelisiniz?
Özgeçmişinize hangi bilgisayar becerilerini eklemeniz gerektiğini anlamak için izlemesi kolay üç adım vardır. Eklediğiniz bilgisayar becerileri hem arka planınıza hem de başvurduğunuz pozisyonların türüne bağlıdır
Adım # 1: Bilgisayar becerilerinizin ana listesini oluşturun
Her kategoriyi gözden geçirin ve araç kutunuzdaki her bir bilgisayar becerisinin ana listesini oluşturun. Ana listenizi oluştururken, ne kadar açık görünse de her beceriyi yazın. Bazı bilgisayar becerileri mesleğiniz göz önüne alındığında açık gibi görünse de, birçok işe alım yöneticisi hala bu becerileri listelemek ister.
Önemli olan, asla olmadığınız bir bilgisayar deneyim derecesini yazmayın. Eğer eklerseniz, işe alma yöneticileri bu deneyimi sizden bekler. Listelenen becerilerinizin yanında parantez içine “temel”, “orta” veya “gelişmiş” ifadelerini ekleyin.
Adım # 2: İş için gerekli bilgisayar becerilerini öğrenin
Yeni bir pozisyona başvururken, önce gerekli bilgisayar becerilerini tanımlamanız gerekir. Bunu anlamak için, her iş tanımını gözden geçirin ve bir teknoloji, yazılım veya uygulama ile ilgili her şeyi vurgulayın.
Daha sonra, her bir beceriyi iş tanımında kullanılanla aynı ifadeyi kullanarak yazdığınızdan emin olarak, açıklanan bilgisayar becerilerine sahip bir liste oluşturun.
- Veri Analizi SAS (gelişmiş) SQL
- Excel İş Zekası Gücü BI
- MS Office Word Excel
- PowerPoint, Outlook
Adım # 3: Ana listenizi her pozisyon için gerekli bilgisayar becerileri ile eşleştirin
Özgeçmişinize dahil ettiğiniz bilgisayar becerileri, ana listeniz ve gerekli bilgisayar becerileri listesi arasında çakışan öğeler olmalıdır.
Genel bir kural, başvurduğunuz işle ilgili olmayan becerileri asla dahil etmeyin. Örneğin, bir peyzaj konumu için başvuruyorsanız, bilgisayar programlamasını bildiğinizi eklemenize gerek yoktur.
Önemli Bilgisayar Yetenekleri
Özgeçmişinizin, yöneticilerin aradığı bilgisayar becerilerine sahip olduğundan emin olmak için, her kategori ve konum türü için gereken en iyi bilgisayar becerilerine göz atmak için bu listeye göz atın.
Temel bilgisayar becerileri
- Kelime İşlemci ile yazı yazabilme
- İnternet Araştırması Sunumlarını E-postayla Gönderme
- Grafik Düzenleme
- MS Outlook MS PowerPoint MS Excel kullanabilme
- Donanım
- Sunucu bilgisi
- Donanım Sorun Giderme ve Ağ Kurulumu
- Yazılım
- Yazılım Geliştirme
- Java JavaScript HTML
- CSS .NET
- Python COBOL C ++
- Grafik Tasarım ile Kelime İşleme
- Grafik Oluşturabilme (Adobe Photoshop)
- Adobe Illustrator Adobe InDesign CorelDRAW
- Microsoft Publisher AutoCAD Sanat Tasarımı
- E-tablolar ve Veri tabanları
- MS Excel Veri Analizi MATLAB
- SAP BI Excel Makroları DÜŞEYARA
- İstatistik İlişkisel Veri tabanları Pivot Tablolar
- Bilişim Destek
- İstemci Sunucu Yönetimi Sorun Giderme Teknik Tanılama
- Ağ Destek Sistemleri Yönetimi Parola Sıfırlamaları
- Pazarlama
- Dijital Pazarlama Sosyal Medya Pazarlaması Tıklama Başına Ödeme Reklamcılığı
- Grafik Tasarım UI / UX Tasarım MailChimp
- Google Analytics Facebook Reklamları WordPress
Yeni Bilgisayar Becerileri Nasıl Öğrenilir
Bir pozisyon için gerekli bilgisayar becerilerine sahip olmamaktan endişe duyuyor musunuz? Öyleyse, hızlı bir şekilde öğrenmenize yardımcı olacak birçok araç var.
İlk seçenek yerel bir okulda veya kütüphanede bir kursa kaydolmaktır. Yeni başlayanlar için, birçok halk kütüphanesi temel bilgisayar becerilerini öğretir, bu yüzden bir sonraki ders ne zaman mahalle şubenize sorun. Daha ileri düzeydeyseniz, yerel bir özel okulda bir teknoloji sertifikasyon kursuna kaydolmayı düşünün. Daha ucuzdurlar ve tam lisans programından daha az zaman gerektirirler.
İkinci seçenek çevrimiçi bir platform kullanmaktır. YouTube videolarından Lynda, Udemy ve Skillshare gibi e-Öğrenim platformlarına kadar çok sayıda ücretsiz ve ucuz bilgisayar beceri kursu bulunmaktadır. Ama elbette, oraya varmadan önce internette gezinme ve yazma gibi temel bilgisayar yeterliliğine hakim olmanız gerekir.